забавлянки
ЗАБАВЛЯНКИ
02.07.2012
колядки
КОЛЯДКИ
02.07.2012

РІЗДВЯНІ ТРАДИЦІЇ

різдвзяні традиції

різдвяні традиції

 

Різдвяні свята, певно, найулюбленіша пора для дітей і дорослих, бо, починаючи від святкування Святого Миколая й до Водохреща, діти отримують від батьків, родичів і знайомих різноманітні дарунки і багато солодощів. Різдвяні традиції святкування і досі живуть у селах України.

Колядки і щедрівки розрізняються за приуроченістю і за часом виконання: колядки виконуються у Різдвяний час (виконувалися хлопчиками або чоловіками), а щедрівки – під Новий рік і, як у Західній Україні, на Водохреща (традиційно виконувалися дівчатками і жінками).

Колядки – це гімн. Церковні колядки – гімн Христові, оспівування його народження і донесення цієї доброї новини усім на землі (і кожній родині зокрема), а народні колядки – небіблійні дохристиянські передання про сотворіння світу, героїчний епос Давньої Русі і визвольної боротьби українців проти татар, турків і поляків.

Дивіться також

Щедрівки – це обрядові пісні, що віншують родину (господаря і господиню, їхніх дітей, парубка чи дівчину) у контексті з їхнім статусом побожної християнської родини.

Дивіться також
Колекцію щедрівок для дітей та дорослих

Щедрівки були колись, як і веснянки, частиною поганського новорічного святкування, коли пращури-язичники славили природу, закликали весну. Та коли українці повернулися до християнства, вони щедрівки змінилися на ті, які ми чуємо нині.

Ольга Шевченко
Ольга Шевченко
Мама трьох дітей. Обожнюю дітей, своїх та будь-яких. Особливо малят ♥. Дописи дитячої тематики пишу з 2008 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.