забавлянки
ЗАБАВЛЯНКИ
02.07.2012
колядки
КОЛЯДКИ
02.07.2012

РІЗДВЯНІ ТРАДИЦІЇ

різдвзяні традиції

різдвяні традиції

 

Різдвяні свята, певно, найулюбленіша пора для дітей і дорослих, бо, починаючи від святкування Святого Миколая й до Водохреща, діти отримують від батьків, родичів і знайомих різноманітні дарунки і багато солодощів. Різдвяні традиції святкування і досі живуть у селах України.

Колядки і щедрівки розрізняються за приуроченістю і за часом виконання: колядки виконуються у Різдвяний час (виконувалися хлопчиками або чоловіками), а щедрівки – під Новий рік і, як у Західній Україні, на Водохреща (традиційно виконувалися дівчатками і жінками).

Колядки – це гімн. Церковні колядки – гімн Христові, оспівування його народження і донесення цієї доброї новини усім на землі (і кожній родині зокрема), а народні колядки – небіблійні дохристиянські передання про сотворіння світу, героїчний епос Давньої Русі і визвольної боротьби українців проти татар, турків і поляків.

Дивіться також

Щедрівки – це обрядові пісні, що віншують родину (господаря і господиню, їхніх дітей, парубка чи дівчину) у контексті з їхнім статусом побожної християнської родини.

Дивіться також
Колекцію щедрівок для дітей та дорослих

Щедрівки були колись, як і веснянки, частиною поганського новорічного святкування, коли пращури-язичники славили природу, закликали весну. Та коли українці повернулися до християнства, вони щедрівки змінилися на ті, які ми чуємо нині.

Ольга
Ольга
Мама трьох дітей. Обожнюю дітей, своїх та будь-яких. Особливо малят ♥. Дописи дитячої тематики пишу з 2008 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.