Кубікі для розповіді історій
Що таке кубики історій Story Cubes та як у них грати
31.05.2023

30 порад з грудного вигодовування немовлят від 0 до 4 місяців

немовлята на ГВ

немовлята на ГВ

Грудне вигодовування – одна з тих речей, які спочатку так важко налагодити. Але через місяці ви точно знаєте, що слід робити в ці перші кілька днів і тижнів із немовлям.

Грудне вигодовування (ГВ) відрізняється від усього, що ви робили раніше, і потрібно навчитися ГВ дуже швидко. Вам знадобиться багато порад щодо грудного вигодовування, коли ви тільки починаєте їм займатися. Треба з’ясувати, коли дитина голодна, чи вистачає дитині молока, як прикладати до грудей, як утримувати дитину на грудях, як налагодити режим годування, як гойдати. І найгірше, коли ви пропускаєте сигнал голоду і отримуєте дитину, що кричить, як заспокоїти дитину, щоб вона була ситою та спокійною. Більшості матусь здається, що дитина якимось чином скаже (надасть сигнал), коли вона буде голодною.

Важлива примітка:
Деякі з цих пунктів можуть суперечити тому, що ви читали в іншому місці. Це відбувається тому, що найчастіше у таких порадах не вказується вік дитини. Дитина настільки змінюється, що порада для новонародженого відрізняється від поради для 4-місячної або 6-місячної дитини. Тут ми розповімо про те, як розпочати грудне вигодовування відразу після народження і до 4 місяців, щоб ви почали успішно годувати грудьми вашого малюка.

1. Смоктання дає приплив. Чим більше дитина смокче, тим більше молока у вас буде у майбутньому

Смоктання призводить до припливу молока. Потрібно принаймні кілька хвилин смоктання, щоб викликати цей приплив. Спочатку може бути дуже важко довго тримати дитину біля грудей, щоб дочекатися цього припливу. Але це лише перший час.

Інший спосіб, який іноді призводить до припливу – це чути, як дитина плаче. Плач – це сигнал вашому тілу, що дитина голодна.

Молоко виробляється та накопичується у грудях. Коли дитина починає смоктати, молоко виділяється дуже швидко. Це молоко не густе, схоже на воду необхідно дитині для вгамування спраги. Через кілька хвилин потік молока уповільнюється у міру того, як молоко переходить у кисломолочний стан. Це молоко – повноцінне дитяче харчування, досить жирне. Тому важливо, щоб дитина не вимикалася протягом усього часу, а отримувала як перше молоко, так і друге.

Кількість виробленого молока в більшості випадків є досить простою системою. Чим більше дитина смокче (навіть якщо молоко не виходить), тим більше організм матері виробляє молока. Більше смоктальних сигналів тілу мами – вироблятиметься більше молока. Отже, немає абсолютно ніякої шкоди в тому, щоб дозволити дитині продовжувати смоктати груди після того, як ви думаєте, що вона закінчила, і немає нічого поганого в тому, щоб годувати її «занадто часто». Додаткове смоктання означатиме, що ваше тіло буде виробляти більше молока для дитини.

Насправді ви не можете перегодовувати дитину грудним молоком, а ось дитячою сумішшю перегодувати можна. Це ще один чудовий привід годувати дитину грудьми.

Термін «годувати на вимогу» використовується досить часто. Це означає, що ви дозволяєте дитині їсти грудне молоко будь-коли.

Це дуже важливо, особливо у перші дні або навіть тижні після народження. Оскільки грудного молока може бути ще мало для повноцінного годування.

2. Які сигнали голоду у немовля?

Єдина людина, яка може сказати вам, що ваша дитина голодна, – це ваша дитина. Але немовля не може сказати «я голодний». То як же його годувати на вимогу (коли він голодний)?

Один із способів – розпізнати перші сигнали голоду. До них відносяться: поворот голови з боку на бік, смоктання рук. Плач – пізніший сигнал. Це означає, що ви пропустили ранній сигнал. Для новонароджених час між ранніми та пізніми сигналами становить від 5 до 15 хвилин, тому що їхні животики маленькі та швидко спорожняються.

Примітка про поїдання рук:
Примітка про поїдання рук: кожен скаже вам, що саме так досліджують немовлята або у них прорізуються зуби. Обидва твердження вірні, і це чудовий приклад того, чому поради завжди мають відповідати віку. Тому що дослідження починається не раніше ніж через 3-4 місяці після народження, а прорізування зубів починається з 4-5 місяців.

До цього віку посмоктування рук – це рання ознака голоду. Але, будучи молодою мамою, це можна не помітити. Ви з малюком знайомитеся один з одним і вже за кілька тижнів зможете добре вловлювати сигнали голоду.

Засипання новонародженого під час годування – нормальне явище, оскільки у вашому молоці містяться гормони, які сприяють сну. Постарайтеся годувати грудьми якнайдовше, щоб отримати і перше і друге молоко. Але не турбуйтеся, якщо малюк засне під час годування. У цьому віці ви не створите жодних шкідливих звичок.

Дбатимите про сон трохи пізніше. Усі згодні з тим, що тренування сну потрібно проводити щонайменше через 4 місяці після народження. Фактично, мозок дитини починає виробляти власний мелатонін приблизно з 4 місяця.

Незалежно від того, що ви думаєте про методи тренування сну, ГВ новонародженого до 4 місяців має найбільший пріоритет. Годуйте дитину якнайчастіше, щоб збільшити обсяг молока. Ваш запас молока збільшується та повністю встановлюється до 3 місяців, тому дуже важливо наростити запаси на ранній стадії. І після трьох місяців його можна трохи змінити, але зробити це дуже складно.

Дивіться також:

3. Час між годуваннями протягом першого тижня має бути не більше 2 годин вдень та 4 годин вночі

Завжди годуйте грудьми (або пропонуйте груди) хоча б кожні дві години, навіть якщо вам здається, що ви щойно годували дитину. Двогодинне вікно маленьке, і вам здасться, що ви нічого не робите, окрім як годуєте грудьми.

Дві години між годуваннями – це період від початку годування до початку іншого. Фактично, закінчивши годувати, ви розумієте, що вже скоро знову треба годувати. Тому коли ви почнете годувати грудьми, встановіть на телефоні двогодинний таймер.

Якщо дитина показує ознаки голоду раніше, погодуйте його та перезапустіть таймер. Це стане вам у нагоді напочатку, поки періоди між годуваннями дуже маленькі.

Якщо ви більше любите ручку та папір, наявність наочної таблиці для відстеження годування дитини може бути корисним доповненням до двогодинного таймера. Багато молодих мам знаходять це корисним. Відстеження годівлі може бути орієнтиром, щоб показати педіатру або консультанту з ГВ, якщо у вашої дитини проблеми зі збільшенням ваги. Також буде корисно для виявлення закономірностей, вивчення початкових проявів нічних навичок та для формування «розпорядку», коли вашій дитині буде 12-16 тижнів.

Ви можете проігнорувати цю пораду і просто почекати, поки дитина плачем просигналізує про те, що вона голодна. Але в цей момент її набагато складніше змусити смоктати – терпіння такого немовля на низькому рівні, тому що він дуже голодний. Як тільки ви, нарешті, заспокоїте дитину, вона енергійно смоктатиме. А потім закричить, намагаючись сказати вам, що молока вже нема. Все тому, що він не зупинився, щоб спричинити приплив молока. Потім батьки намагаються використати пустушку, щоб заспокоїти дитину, що заспокоїть дитину, але згодом ще більше посилить її голод. Якщо ви потрапили до цієї ситуації, див. пункт 19.

Вночі протягом першого тижня дайте дитині поспати лише чотири години, а потім годуйте грудьми. Після першого тижня не будіть дитину для годування, але завжди годуйте дитину грудьми, якщо вона прокидається вночі.

Якщо ви добре спите, і дитина спить ночами багато годин, у вас можуть виникнути проблеми з лактацією. Щоб зрозуміти, чому нічне годування таке важливе, див. пункт 12.

4. Навчання вашого чоловіка (партнера) грудному вигодовуванню може стати вирішальним фактором між успіхом і невдачею

Спочатку годувати грудьми складно, і ви можете заздрити своїм друзям, які годують сумішшю, тому що зараз їхнє життя простіше. Однак, все зміниться після того, як ви пройдете цей шлях навчання.

Для цього вам необхідно мати знання про ГВ, детально розписані в цій статті. Але ваш чоловік також має багато чого знати про ГВ, щоб максимально допомагати вам. Надзвичайно важливо пояснити чоловікові, наскільки грудне вигодовування принесе користь дитині. Просто прочитайте цю статтю разом із чоловіком.

5. Практичне правило – годувати однією груддю не менше 15 хвилин. Тільки потім переходити до іншої (якщо потрібно)

Це правило гарантує, що дитина отримає як перше, так і друге молоко. Занадто швидке перемикання з однієї на іншу дасть дитині багато нежирного молока. Щоб зрозуміти, яке саме молоко дитина зараз отримує, див. пункт 21.

Якщо після закінчення 15 хвилин дитина все ще голодна, прикладіть її до іншої груді. Одна грудь може виробляти достатньо молока для дитини, але новонароджені нетерплячі – вони не хочуть чекати, поки молоко прибуде.

Рекомендуємо починати наступне годування з тієї груді, якою ви закінчували годування в попереднє годування, якщо ви прикладали до обох боків. І починати з протилежної груді, якщо попереднє годування було лише з одного боку.

Це пов’язано з тим, що первісне смоктання дитини буде найбільш енергійним, тому, регулярно чергуючи груди, ви допоможете своєму тілу регулювати рівномірніший приплив молока з обох сторін (хоча деякі варіації є нормальними). Це також забезпечить достатню «порожнечу» кожної сторони, щоб запобігти засміченню каналів.

Випадковий пропуск годівлі з одного боку або годування з одного й того ж боку двічі поспіль може призвести до закупорки молочних проток. Ви можете дізнатися більше про це у пункті 16.

Дуже складно постійно пам’ятати, на який бік прикладав дитину минулого разу.

Рада:
Носіть на руці гумку для волосся або якийсь легкий браслет. Нагодували малюка, переодягніть гумку на ту руку, з якої потрібно починати наступне годування.

6. Ваші груди ніколи не бувають «порожніми» і як працює кластерне годування

Є одна помилка щодо грудного вигодовування: коли ви годуєте грудьми, вони спустошуються і потрібен час, щоб груди знову наповнитися. Ваші груди постійно наповнюються, тому що ваше тіло постійно виробляє молоко. У якісь моменти груди можуть здаватися повнішими, а в інші – порожніми.

Це зазвичай відбувається через те, що ви не годували дитину якийсь час, і тіло відклало молоко в грудях. Коли залози сповнені, вироблення молока сповільнюється. А коли вони порожні, виробництво молока відбувається швидше. Як тільки дитина починає смоктати, відбувається випорожнення залоз. Через деякий час молоко перестане виділятися, і ви думаєте, що груди порожні. Але якщо ви зачекає близько 15 хвилин, іноді раніше, почнеться ще один приплив.

Крім того, увечері ваші груди здаватимуться порожніми, але це не так. Вечірнє молоко зазвичай містить більше мелатоніну, який допомагає дитині заснути. Дитина не виробляє мелатонін самостійно, поки не досягне певного віку, тому немовлята зазвичай сплять після годування. Ваші груди також здаватимуться порожніми, якщо дитина готується до різкого зростання і постійно годується грудьми. Це не означає, що у вас мало молока чи дитина не отримує достатньо.

Багаторазове годування поспіль або дуже близько одне до одного називається кластерним годуванням. Дитина робить так, щоб збільшити кількість молока, що отримується. Таке часто відбувається, коли у дитини відбувається різкий стрибок зростання.

Емпіричне правило для стрибків зростання полягає в тому, що вони відбуваються приблизно через 3, 6, 9 тижнів і 3, 6, 9 місяців. Якщо все, що дитина хоче робити, це годуватися грудьми, дозвольте їй. У ці періоди потрібно виробляти для нього достатньо молока.

Кластерне годування також відбувається, коли дитина годується однією груддю, а потім перемикається на іншу, оскільки ще не наситилася. По суті, це марафон збільшення обсягу годівлі, імітація запиту на великі обсяги молока.

7. Одна грудь можуть виробляти більше молока, ніж інша. І у немовляти є свої переваги

Нерідко одна грудь виробляє більше молока, ніж інша, але важливо намагатися годувати грудьми якомога рівномірніше. Якщо ви не годуєте грудьми з обох сторін, одна сторона повністю перестане давати молоко.

Ще одна причина, через яку немовлята віддають перевагу сторонам, – це те, як ви їх тримаєте залежно від того, шульга ви чи правша.

Цікаво, що більшість немовлят віддають перевагу лівій стороні, тому що вони можуть чути ваше серцебиття.

8. Немовля сильно відчуває маму

Є ще одна причина, чому порада щодо встановлення таймера така корисна. Вона полягає в тому, що дуже легко втратити рахунок часу з усіма гостями та родичами, які прийшли подивитися на новонародженого.

Дитина може бути голодною, але оскільки її немає поряд з вами, вона не знає, як подати сигнал про свій голод. Для новонародженого ви пахнете молоком. Тому, зголоднівши, він знає, що потрібно шукати груди. Однак він не може знайти груди, коли його тримає хтось інший. А коли вам повернуть дитину, вона буде надмірно голодною і почне одразу ж кричати. Більшість немовлят, коли вони досягають цього стану, зазнають труднощів із прикладанням до грудей.

Просто не влаштовуйте численні прийоми родичів та друзів у перші тижні після народження. Хочеться когось запросити одного-двох гостей. Щоб ви могли все контролювати, спілкування та годування.

9.Відкладіть свій телефон та подивіться на дитину

Зоровий контакт під час годування груддю – один із перших способів прив’язати дитину до себе. Протягом перших кількох тижнів дитина найкраще бачить на відстані від ваших грудей та до обличчя. Це означає, що поки дитина смокче груди, вона може бачити ваше обличчя.

Тому покладіть телефон подалі та насолоджуйтесь цим моментом. Незабаром цей особливий час зв’язку залишиться в далекому спогаді.

10. До 3 місяців кількість вашого молока постійно зростає

Щоб забезпечити максимальну кількість молока, годуйте грудьми частіше, у тому числі й уночі. Намагайтеся не віддалятися від новонародженого довше ніж за кілька годин.

Якщо / коли ви повернетесь до роботи, встановіть хороший режим зціджування. Може статися, що ви відчуєте зменшення лактації. Наприклад, дитина не наситилася. Як варіант, запишіть хвилинку дитини, що плаче, на свій телефон і прослуховуйте на роботі, представляючи свого малюка. Причина, через яку це працює, полягає в тому, що плач – це те, як дитина повідомляє вам, що вона голодна (див. пункт 2).

11. Грудне молоко перетравлюється за 60-90 хвилин

Якщо ваша дитина просить груди кожні 60 хвилин, і ви думаєте, що вона не може бути голодною, тому що ви щойно її нагодували, то, швидше за все, дитина голодна. Грудне молоко настільки швидко і добре перетравлюється, що немовлятам, які перебувають на ГВ, спочатку потрібне частіше харчування, ніж дітям на штучному вигодовуванні. Це дуже важливо розуміти, якщо ваша дитина виключно на ГВ.

Тут слід попередити про такий термін – «дитина на липучці». Коли дитині 7-10 днів, відбувається перший сплеск зростання, і його основне завдання в цей час – збільшити ваш запас грудного молока, щоб він відповідав потребам організму, що росте.

І пам’ятайте, ГВ не буде таким складним завжди. Найінтенсивніші і найчастіші годування на початку, а згодом ситуація стане легшою.

12. Годування вночі справді збільшує кількість молока

Ваше тіло визначає, скільки молока потрібно виробляти щодня. Протягом перших 3 місяців щодня ви робите різний обсяг молока, продовжуючи його збільшувати.

Коли дитині виповнюється 3 місяці, кількість молока, яка їй потрібна щодня, більше не змінюється. Ось чому немовлята, які перебувають на грудному вигодовуванні, зазвичай спочатку набирають вагу набагато швидше, а потім уповільнюються. У той час як діти, які вигодовуються сумішами, спочатку набирають вагу повільніше, але набирають більше, коли стають трохи старшими: від 4 місяців і старшими.

У перші 3-4 місяці годуйте грудьми якнайчастіше. Ви не можете перегодовувати дитину грудьми.

Нічне годування дитини надзвичайно важливе. Гормон, що виробляє грудне молоко, відновлюється вночі, поки ви спите. Ось чому вранці у вас завжди буде набагато більше молока, ніж увечері.

Дивіться також:

13. Заохочувати смоктання сонного немовля

У перші кілька днів життя новонароджені дуже сонливі. І часто дитина засинає після невеликої кількості молока, бо молоко містить мелатонін.

Але ви хочете, щоб дитина отримала повноцінне харчування. І плюс повноцінне годування означає, що ваші груди максимально спустошуються, і сигналізує про необхідність швидше виробляти більше молока.

14. Переконайтеся, що дитина ковтає молоко

Це так важливо, тому що зазвичай молоко приходить після виписки з пологового будинку і повернення додому. Якщо з якоїсь причини ваше молоко не надходить, немовля недоотримає рідини. Через кілька годин воно почне страждати від зневоднення та голодування. Зверніть на це особливу увагу і негайно зателефонуйте своєму педіатру, якщо ви турбуєтеся.

15. У перші кілька місяців вашим завданням номер один має бути годування груддю та відновлення

Дуже привабливо до 4-місячного віку почати формувати режим сну малюка, але все ж таки краще витратити час на ГВ. І грандіозні завдання: все прибрати, перепрати, відновити фігуру і зайнятися роботою, нехай ще трохи почекають. Трохи пізніше у вас буде достатньо часу на все це. Але в перші кілька місяців немовлят потрібно багато годувати грудьми, щоб збільшити ваш об’єм молока.

Якщо ви зосередитеся на годівлі на вимогу, а не на сні дитини, то ви будете готові годувати дитину грудьми стільки, скільки їй потрібно. А за кілька місяців ГВ дитина налаштується на режим, в якому буде час і для запланованого сну.

Незалежно від того, який у вас план сну протягом перших 4 місяців укладайте дитину спати будь-яким можливим способом. ГВ, сповивання, тримання на руках, розгойдування, гойдалка та інше. Багатьом мамам подобаються гойдалки, тому що їхню швидкість можна знижувати кожні два тижні або близько того, поки вони не перестануть рухатися. Потім можна поставити гойдалку, що не рухається, поруч з ліжечком, і потім покласти дитину в ліжечко.

16. Коли молоко починає надходити, може забитися протока

При виписці з пологового будинку вас попередять, що якщо у вас підніметься температура, негайно зателефонуйте лікарю. Це через мастит, інфекцію, яка може виникнути в грудях.

У таких випадках груди стають болючими і зазвичай гарячими на дотик. Відчувається жар і озноб, підвищення температури. Чому таке буває?

Коли приходить молоко, воно надходить швидко, тому дуже легко отримати закупорку проток, що може призвести до маститу. Щоб запобігти цьому, коли у вас з’явиться молоко, годуйте дитину грудьми якнайшвидше.

Молоко, що надходить, зробить ваші груди твердими. Якщо є біль та/або припухлість у грудях, намагайтеся годувати грудьми з цього боку якнайчастіше. Спробуйте використовувати молоковідсмоктувач (ручний або електричний).

Молоко все ще може виходити, тому що багато проток. Ще один спосіб – взяти теплу ганчірку або грілку і прикласти її до того боку грудей, яка викликає хворобливі відчуття (там, де у вас забита протока). Потім попрацюйте молоковідсмоктувачем і/або годуйте грудьми. Це важливо.

При годуванні допомагайте малюкові, масажуйте груди від пахви до центру. Саме пахвою бувають закупорки.

Якщо ви самостійно не можете впоратися, запросіть масажистку. Іноді достатньо одного масажу грудей щоб протоки звільнилися.

17. Якщо годувати боляче, перевірте як малюк прикушує сосок

Годування не повинно бути болючим. Переконайтеся, що ви допомагаєте дитині добре захопити ротом сосок, не підставляючи сосок прямо йому під ніс. Це забезпечить хорошу фіксацію.

Інший варіант, який ви можете спробувати – це лягти на спину і покласти дитину на живіт поруч із грудьми. Потім направте дитину до грудей і допоможіть їй захопити груди. Так зазвичай груди добре фіксуються.

Якщо у вас, як і раніше, є проблеми із захопленням, настійно рекомендуємо звернутися до консультанта з ГВ, щоб перевірити, чи немає у дитини проблеми з вуздечкою язика або губами. Проблеми з вуздечкою можуть призвести до нестачі харчування та хворобливого ГВ.

18. Плач і відмова від грудей не означає, що дитина не голодна

Якщо дитина задоволена, то так, це означає, що дитина не голодна. Але якщо немовля засмучений або метушливий, ймовірно, він голодний.

Ви або пропустили ознаки голоду, або дитина не подавала візуальних ознак розладу. Якщо в цьому стані ви не можете змусити дитину їсти, спробуйте заспокоїти її майже до сну, а потім повторіть спробу годування. Ви також можете спробувати спосіб з пункта 19.

Відмова від грудей іноді може бути пов’язана з болем, пов’язаним з годуванням груддю. Будьте уважні, спостерігаючи, у яких позах для годування дитина видається найщасливішою. Дитина може відчувати певні незручності, коли її тримають на руках. Особливо це актуально для новонароджених через рефлекс Моро (пропадає в 3-6 місяців).

Може малюкові буде зручніше, якщо перед годуванням ви його сповиватимете.

19. Виверт з ГВ, коли ви пропустили сигнал голоду

Кожен з батьків хоча б один раз потрапляє в таку ситуацію: дуже голодна дитина, яка не смокче груди, бо засмучена.

Рішення полягає в тому, щоб трохи підгодувати засмучену дитину. Для цього зцідіть трохи молока (протягом 5 хвилин). Візьміть чистий шприц без голки, заповніть молоком та нагодуйте цим молоком дитину. Повторіть стільки разів, доки він не заспокоїться.

20. Коли немовля ситий? І важливість відрижки

Якщо у вас перша дитина, то ви поняття не маєте як виглядає сите немовля. Ситий новонароджений схожий на п’яного моряка. Його очі зазвичай ледве розплющуються, і він виглядає задоволеним.

У міру дорослішання і неспання стає все важче сказати, чи дитина сита. Тому, коли дитина поїла, потримайте її на плечі і подивіться, чи буде у неї відрижка. Після того, як він відригне або притримуючи його протягом декількох хвилин, поверніть дитину до себе і покладіть її собі між грудьми так, щоб її голова опинилася під підборіддям. Потім погладжуйте дитину по спині і дивіться, чи хоче вона спати або просто задоволена.

При годуванні та відрижці особливо важливо стежити за тим, щоб не перегодовувати дитину. Особливо, якщо вашому малюку всього кілька місяців.

Перегодовування може здатися не таким тривожним, але з його наслідками буває складно впоратися. Наприклад, якщо ви перегодовуєте дитину і укладаєте її спати, її може вирвати, тому що вона занадто багато випила молока.

Блювота для немовлят може бути неймовірно небезпечною, оскільки вони не можуть самостійно перевернутися. Деякі немовлята не можуть виплюнути все молоко з рота і ризикують подавитися власним блюванням.

Крім того, коли немовлят рве, він спорожняє свій шлунок. А якщо ви щойно годували дитину грудьми, то ваш запас молока вичерпався і знову нагодувати дитину ви деякий час не зможете.

21. Дитина мляво смокче груди. Значить, він наївся?

Коли відбувається приплив, перше молоко виливається майже саме. Тут ви помітите, що дитина ковтає дуже швидко, щоби не відставати. Після цього припливу молоко виходить все повільніше та повільніше. Дитина переходить від ковтання молока до повільного ссання.

Наприклад, кожні 4-5 секунд дитина може робити 1-3 смоктання. Це молоко жирне, і воно виходить повільно. Дайте дитині трохи посидіти в цьому етапі, оскільки це молоко допоможе йому довше залишатися ситим.

22. Поза дитини при ГВ та правильне захоплення

З часом ви знайдете пози, які найкраще підходять вам та вашій дитині. Але на початковому етапі ГВ використовуйте пози: колиска, перехресна колиска і захоплення (з пахви), тому що тут добре видно, як смокче ваш малюк.

8 поз при ГВ

В ідеалі рот повинен охоплювати всю область довкола соска. Якщо він притиснувся тільки до соска, це викликає у вас сильний біль у сосках і буде неефективним для смоктання.

Якщо вам складно змусити дитину брати глибше захоплення, не чекайте, а зверніться до консультанта з ГВ. Це може бути ознакою маленьких губ та/або язика.

Після того, як дитина схопилася губами і покрила всю або більшу частину ареоли, вам потрібно звернути увагу на положення її губ. Губи мають бути розпущені. Якщо скручена одна губа, обережно виштовхніть її пальцями. Якщо не вдалося виправити, спробуйте вийняти і повторно засунути сосок і область навколо нього в рот малюка.

Розташуйте дитину якомога ближче до свого тіла і уникайте тримати дитину на вазі. Покладіть кілька подушок під лікоть, а кілька – під дитину, або використовуйте спеціальну подушку для годування груддю.

23. Ви зможете знизити свою вагу тільки після перших 3 місяців годування груддю

У перші місяці кількість молока має збільшуватися, тому ваше тіло не дозволяє знижувати запаси речовин в організмі. Як тільки обсяг грудного молока буде встановлений приблизно на кінець 3 місяців, ви побачите, що ваша вага знижується. Фактично, більшість вашої ваги знизиться в період між 3-6 місяцями.

24. Ваш одяг після пологів

Це такий дивний етап, коли ви втратили вагу (щодо вагітності), і ваш одяг для вагітних виглядає безглуздо, але ви ще не можете носити свій звичайний одяг. Крім того, більшість звичайного одягу не підійде через збільшення розміру грудей. Тому почніть підбирати фасони та шукати хороші варіанти для післяпологового періоду та догляду за маленькими дітьми ще під час вагітності.

25. Навчіться зціджувати молоко вручну

Зціджування вручну, коли дитина лежить на грудях – чудовий спосіб прискорити зціджування, утримуючи дитину зайнятою.

Можуть бути ситуації, коли ви не можете використовувати молоковідсмоктувач. Тоді вміння правильно зціджувати молоко вам знадобиться.

26. Ще в пологовому будинку попросіть консультацію спеціаліста з ГВ

Не соромтеся ставити в пологовому будинку питання. Фахівці радо діляться своїми знаннями. Попросіть подивитися ваші груди, при необхідності, зробити масаж грудей.

27. Зціджування молока не так ефективне як годування груддю

Одна з найгірших порад щодо грудного вигодовування: слід зціджувати молоко, щоб збільшити обсяг грудного вигодовування. Ваш молоковідсмоктувач, навіть найкрасивіший, допоможе вам годувати грудьми приблизно на 5/10, тоді як ваша дитина – на 10/10.

Винятком із правила є ситуація, коли ви не можете змусити дитину прикладатися до грудей і вам потрібно зцідити молоко, щоб дати дитині трохи молока та заспокоїти його перед прикладенням грудей (див. пункт 19).

28. Вам не потрібно турбуватися про зціджування, щоб створити “банк молока” у морозилці. Ваш пріоритет – навчитися та годувати грудьми

Немає необхідності одразу створювати «банк молока». Насамперед навчитеся годувати грудьми. Спочатку дитині потрібно все молоко, що ви робите. Немає сенсу з цього обсягу відкладати частину в морозилку.

Якщо ви плануєте повернутися на роботу, то ви зможете за кілька днів до виходу на роботу створити достатній запас.

Найкраще випереджати дитину лише на кілька днів, тому що молоко змінюється весь час, у відповідь на дитину. Наприклад, якщо дитина захворіла, слина дитини під час годування потрапляє в груди і наказує вашому тілу збільшити кількість антитіл, необхідних для боротьби з хворобою, допомагаючи дитині швидше видужати. Ви пропустите подібний сигнал, якщо випередите дитину кілька тижнів чи місяців.

Інший варіант: за кілька тижнів ви можете почати зціджувати молоко після ранкового годування. Важливо робити це таким чином, щоб ви збільшували кількість продуктів, що виробляються, не зменшуючи кількість їжі дитини в цей день.

Якщо ви зціджуєте молоко, ви повинні завжди відзначати час зціджування, тому що кількість молока змінюється протягом дня. Ранкове молоко має більший обсяг. А нічного молока буде менше, але воно жирніше. І міститиме більше пролактину – гормону, який змушує молоко регенерувати за ніч, та мелатоніну – гормону, що сприяє сну. У зв’язку з цим рекомендується зціджувати молоко після ранкового годування через великий обсяг виробленого в цей час дня.

29. Рекомендації щодо зберігання грудного молока

Свіже зціджене грудне молоко необхідно зберігати дуже акуратно, щоб забезпечити безпеку та здоров’я вашої дитини. Його можна зберігати при кімнатній температурі протягом 3-4 годин та в холодильнику з льодом до 24 годин.

Молоко можна заморозити у звичайній морозильній камері терміном до 6 місяців і в «глибокій заморозці» (-16 градусів за Цельсієм або нижче) терміном до 12 місяців.

Якщо молоко має запах кислого молока, то воно точно зіпсувалося. Якщо сумніваєтеся щодо якості молока, краще викиньте його. Не ризикуйте здоров’ям дитини.

Коли ви розморожуєте молоко перед вживанням, його слід використовувати протягом 24 годин. Якщо його розморозили і за 24 години не використовували, негайно викиньте. Тому корисно зберігати молоко в невеликих обсягах і розморозити «на вимогу», якщо ви знаходитесь далеко від дитини, щоб не витрачати даремно «рідке золото».

Перед тим, як розпочати зберігання молока, зробіть тест на ліпазу. Ліпаза природно міститься в грудному молоці і корисна для дитини. Однак вона може змінити смак та запах молока. Якщо рівень ліпази в грудному молоці високий, що знову ж таки абсолютно нормально, і ви зберігаєте грудне молоко, велика кількість ліпази зробить молоко кислим і мильним.

Більшість мам дізнаються, що мають високий рівень ліпази, тому що дитина відмовляється від талого молока. Гірше, якщо мама це дізнається після того, як зробила запаси молока, а сама знаходиться далеко від дитини.

Візуальний аналіз на ліпазу можна зробити самостійно.
Зцідіть і заморозьте невелику кількість грудного молока на 5 днів, а потім розморозьте. Якщо ви помітили запах, якщо молоко кисле або дитина його відкидає, швидше за все, у вас високий вміст ліпази.

Щоб виправити це, спочатку обшпарити молоко перед заморожуванням. Тобто нагрійте молоко в каструлі до кипіння (маленькі бульбашки), а потім охолодіть і зберігайте в пакетах.

30. Пустушки та пляшечки

Ідея пляшок звучить непогано. Ви можете передати комусь пляшечку, і він нагодує вашу дитину. Реальність пляшечок порівняно із звичайним годуванням така, що насправді з ними набагато більше роботи. Вам потрібно зціджувати молоко, потім ретельно помити приладдя для зціджування, підготувати пляшку, передати її комусь, погодувати дитину з пляшечки, а потім добре помити пляшку.

А при годівлі грудьми просто прикладаєш дитину до грудей і все готове. Ви проводите деякий час, обіймаючи дитину, поки вона смокче.

Може здаватися, що використовувати суміш легше. Спочатку це здається простіше, тому що дитина може їсти суміш вночі, і вам не потрібно вставати. Але погодуючи сумішами деякий час, ви зрозумієте, що це постійне миття пляшок і купи грошей, витрачені на добрі суміші. Зрештою ГВ набагато простіше: у вас завжди є чим погодувати дитину без додаткових витрат.

Пустушку використовують, щоб заспокоїти дитину, коли вона плаче. Але збудження та/або плач – це сигнал голоду. Соска – це тимчасове рішення, яке може просто засмутити дитину ще більше, тому що вона все ще голодна.

Коли дитина плаче, і ви даєте їй пустушку, він смокче її, знаючи що при смоктанні виробляється молоко. Діти народжуються з цим бажанням смоктати, тому що їм потрібно багато смоктати, видобуваючи та накопичуючи запаси їжі для свого зростання. Немовля із задоволенням посмоктує пустушку, чекаючи на мамине молоко Минуло ще 10 хвилин, він дуже голодний і засмучений. Важко змусити смоктати дуже голодну засмучену дитину (див. пункт 2). В результаті ви або знову даєте йому пустушку і посилюєте проблему, або даєте суміш, тому що не можете змусити його захопити груди.

Подумайте, чи потрібна вашій дитині пустушка?

Ви можете це зробити!

Грудне вигодовування – праця. Але коли ви освоїтеся, стане набагато легше.

Якщо ви дочитали до цього місця, то вже знаєте все, щоб почати годувати новонародженого. У процесі ГВ виникатиме багато сумнівів та питань. Це добре. І відповіді ви також отримаєте. Приємного вам ГВ.

Вашому малюкові так пощастило, що ви його мати!

Ольга Шевченко
Ольга Шевченко
Мама трьох дітей. Обожнюю дітей, своїх та будь-яких. Особливо малят ♥. Дописи дитячої тематики пишу з 2008 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.