Прислів’я та приказки з іменами
16.02.2022
Мандаринове борошно для сенсорних занять з малюком
09.02.2023

У що погратися з дитиною без іграшок

Поділюся кількома іграми, в які я грала з донькою, коли їй було 3-4 роки, і навіть більше. Найприємніше в цих іграх те, що для них не потрібен реквізит. І більшість цих простих ігор можна грати в машині або коли стоїш / сидиш з дитиною в черзі.

10+ ігор для дитини без усяких іграшок та реквизиту

1. Скопіюй мене

Це дуже проста гра. Ми стоїмо обличчям один до одного. Я роблю деякі дії, такі як високо піднімаю руки, складаю руки, корчу смішні пики, торкаюся пальців ніг, танцюю і т. д. Моя дочка копіює цю дію. Думаю, що таку гру можна грати і з дворічними малюками.

 

2. Підійди та відійди

Ми стоїмо обличчям один до одного на відстані 1,5–2 метри один від одного. Коли я говорю «підійди», дитина робить крок уперед. Вона робить крок назад, коли я говорю «відійди». Пізніше я додаю кількість кроків до команди, наприклад, 2 кроки. Вона плутається, якщо я використовую понад 3 кроки. Це хороший спосіб ввести рахунок у гру на слух.

 

3. Рахуй та плескай

Я плескаю у лодоні певну кількість разів. Дитина повинна повторити однакову кількість разів. Коли я плескаю в долоні, я рахаю кількість плесків. Потім прошу доньку плеснути в долоні стільки ж разів. Пізніше я перестала рахувати плески, донька самостійно підраховувала і плескала в долоні. Можна ускладнити гру, задаючи хлопками ще якийсь ритм – довге плескання та два коротких, наприклад.

 

4. Рахуй і цілуй

Це схоже на рахунок та плескання у долоні. Але ми обмінюємося поцілунками замість плескань. Хороша гра для поїздок у машині.

 

5. Знайди зниклого члена сім’ї

У нашій сім’ї п’ятеро людей. Я називаю 4 з них, наприклад, ім’я мами, тата, старшого брата та доньки. Вона визначає, кого я не згадала і називає його ім’я (середнього брата). Я щоразу змінюю свою послідовність, щоб гра була цікавою. Іноді називаю три ім’я, тоді потрібно визначити двох відсутніх. Ускладнюючи гру, можна додати бабусь та дідусів, тіток та дядьків.

 

6. Назви мою дію

Я веду себе так, ніби сплю, їм, п’ю, йду, біжу, танцюю і т. д., і дитина повинна назвати мою дію. Це дуже кумедна гра. Її можна ускладнювати, додаючи певні деталі, наприклад, ви обідаєте чи п’єте сік.

 

7. Іди за мною (хоча ви нікуди не рухаєте)

У цю гру можна грати з алфавітом чи цифрами. Я починаю з A, дочка каже Б, я говорю В, вона каже Г, і ми продовжуємо послідовність до Я.

Звичайно ж весь алфавіт дитина в 3 роки не подужає, але починаючи з малого, з часом дитина легко запам’ятає всі літери та цифри. І що важливо, у правильній послідовності.

 

8. Напиши на спині

Я пишу листа на спині дочки. Вона має визначити, що я написала. Для маленьких діток це будуть прості предмети – м’яч чи сонце, дорога, машина тощо. А для старших можна додати літери, цифри та навіть цілі слова.

 

9. Пісня на мелодію

Я співаю мелодію пісні, і моя дочка має визначити і заспівати пісню. Ви приємно здивуєтеся, що маленькі діти легко дізнаються про певні пісні. Гра – добрий привід вивчити слова нової пісні.

 

10. Я шпигун

Я говорю дитині: «Я бачу щось у *** кольорі». Вона може назвати будь-який предмет цього кольору. Наприклад, я говорю, що бачу предмет синього кольору, а донька відповідає, що ось, твоя чашка синього кольору.

Пізніше можна перейти до більш конкретних підказок, що стосуються лише одного об’єкта. Наприклад, я бачу круглий предмет із ручкою. Це може бути кришка від каструлі, друшляк, сачок для метеликів або ще щось.

 

І бонусна гра, яку люблять усі діти:

Що влізе у трилітрову банку?

Спочатку вибираєте якусь букву, наприклад К, і по черзі називаєте предмети, які зможуть поміститися в трилітрову банку: клубок, картопля, круасан. Крокодил – ну може й поміститися, якщо він зовсім маленький чи іграшковий.

Ольга Шевченко
Ольга Шевченко
Мама трьох дітей. Обожнюю дітей, своїх та будь-яких. Особливо малят ♥. Дописи дитячої тематики пишу з 2008 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.